Jump to content
IGNORED

Innovaatiot - uutta meiltä ja maailmalta


Recommended Posts

Samoin uudet kotkotukset ansaitsevat oman säikeensä. Itse tulee luettua aika paljon erilaisia tiedesaitteja otsikkotasolla, jotta vähän pysyis taakilla, mitä maailmalla innovoidaan. Tämä aloitus toki löytyy ihan omilta kyliltä:

https://www.aamulehti.fi/tiedejateknologia/art-2000009748339.html

Maksumuurin takana, mutta snippaan tähän muutaman havainnon:

Lainaa

Tampereen yliopistossa on otettu tärkeä askel pyrkimyksessä kehittää terästä kevyempää, mutta sitä monin verroin lujempaa lasia. Tutkijat ovat osoittaneet, että muovattavasta superlujasta lasista on mahdollista tehdä lasimaisia levyjä huoneenlämpötilassa.

Lainaa

Perinteinen lasi valmistetaan piidioksidista eli kvartsista. Siinä atomit viihtyvät kiinteässä muodostelmassa. Lasi murtuu, koska atomit eivät halua lähteä liikkeelle.

Muovautuva lasi valmistetaan alumiinioksidista. Muovautuvan lasimateriaalin ainutlaatuiset ominaisuudet saatiin aikaan pistämällä atomit käyttäytymään tavallisuudesta poikkeavalla tavalla ja pakottamalla ne siirtymään toisiin paikkoihin ennen kuin lasi alkaa murtua paineen alla. Lasille annettiin uusia ominaisuuksia laittamalla atomeita sellaiseen järjestykseen, mitä ei luonnossa tavata.

Lainaa

Hajoamaton matkapuhelimen näyttö on toinen mielenkiintoinen sovelluskohde.

Ensimmäiset käyttökohteet ovat todennäköisesti elektroniikassa, jossa käytetään jo vastaavantyyppisiä materiaaleja, mutta ilman muovautuvuusominaisuutta.

Yksi käyttökohde on avaruusteknologia. Esimerkiksi aurinkopaneelien suojaaminen mikrometeorien iskuilta. ”Siellä hintakaan ei olisi niin kovin suuri este.”

Myös ydinvoimaloissa terästä monin verroin lujemmalle lasimateriaalille voisi olla käyttöä esimerkiksi lisäsuojaa tuovana materiaalina ydinreaktoreissa.

 

Link to comment
Share on other sites

Pistämällä atomit käyttäytymään... jokohan olisi atomien tapakouluttajan virka haussa, ehdottaisin virkaan Kaarina Suoniota ja ehdoton EI tennissukille :D

Joskin uusilla metriaaleilla voi olla kivinen tie tuonne avaruuteen, tai atomimyllyjen uumeniin, ennen kuin tiedetään varmuudella vaikkapa vuosikymmenten tuomat ikääntymistaipumukset todistetusti.

Mutta muunlaisia vähempiriskisiä sovelluskohteita varmasti loputtomasti. Vaikkapa Ukrainalaisten kotien ikkunat. No, ei saa vitsailla heidän kustannuksellaan.

Edited by Jopotuinen
Link to comment
Share on other sites

Tämä, oli esillä jo jokunen aika sitten.

Joukko eteläkorealaisia tutkijoita raportoi huoneenlämmössä ja normaalipaineessa tehdystä suprajohteesta.

Suomalaisprofessori innostui mahdollisesta tieteen läpimurrosta – ”Itsekin ajattelin tästä lähteä kokeilemaan".

 

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0daaa826-8efa-4f49-a65a-08e6a855d1af

Edited by Jopotuinen
Link to comment
Share on other sites

Isompi energiavarasto - jutun mukaan tässä käytetään periaatteessa saippuavettä.

Vuonna 2011 perustettu saksalaisyritys kehittää uudenlaista energiavarastoa. Menetelmä jäljittelee ihmissolun omaa energiantuotantoa. Toimintaperiaate https://www.cmblu.com/en/technology/
Itävaltalainen Burgenlandin energia otti ensimmäisenä tällaisen energiavaraston käyttöön. Juttu Itävallan yleisradiossa https://burgenland.orf.at/stories/3215771/
Tehtaalla Baijerissa https://www.youtube.com/watch?v=UK1IosNcUv4
 

Edited by alpensau
Link to comment
Share on other sites

On 8/8/2023 at 11:03 AM, concorde said:

Eikö näitä vastaavia ole ollut olemassa vuositolkulla? Tuotetaan energiaa mikrosekunnin murto-osan ajaksi ja käytännön toteutus on jossain puolen vuosisadan päässä. Ehkä. 

Link to comment
Share on other sites

15.8.2023 klo 08.37, concorde kirjoitti:

Kuinkahan tällainen D-cycle piston aikuisten oikeasti toimisi... 🤔

 

d-cycle.gif

Siis työtahti jokaisella kampiakselin kierroksella. Vois kysyä, että kuinka kauan tuollainen toimisi. Eikös vetyautokin ole aivan jeevelin monimutkainen. Konehuoneessa on pikkuisen tavaraa.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

Accept Terms of Use and Privacy Policy.